Vellykket Stormøte i Euroflex

Strømleverandører tror økt forutsigbarhet for salgsvolum og bedre styring over egen portefølje vil gi flere kunder til fleksibilitetsmarkedet.

Dette var budskapet fra flere av strøm- og tjenesteleverandørene som deltok på det andre Stormøtet i prosjekt Euroflex iKristiansand onsdag 14. og torsdag 15. februar. Over 40 deltakere fra nettselskaper, strømleverandører og andre aktører i strømbransjen hadde møtt fram for å diskutere hvordan man best kan legge tilrette for å frigjøre ledig kapasitet i strømnettet.

 - Vi er svært fornøyde med den store interessen for Euroflex. Det viser at både nettselskaper og tjenesteleverandører ser betydningen av å være med på laget når vi utformer et mer effektivt og framtidsrettet strømnett, sier Rune Hogga, leder i Å Energi Fleksibilitet.

I plenum og workshops ble det satt fokus på alt fra rekruttering av tilbydere i fleksibilitetsmarkedet til utforming av felles handelsplattform og fleksibilitetsregister.

MarieEriksen, [HD1] energirådgiver hos Ishavskraft, sa at aggregatorer må spille en mer offensiv rolle for å effektivisere kraftsystemet. Ishavskraft var en aktiv deltaker i fleksibilitetshandel i det avsluttede Norflex-prosjektet, og delte raust sine erfaringer med de frammøtte.

 - Vi har mange strømkunder som har gode muligheter til å levere fleksibilitet til netteier. Men det er både kostbart og tidkrevende ådelta i fleksibilitetshandelen. Både sluttkunder og strømleverandører trenger større forutsigbarhet for at tilbudt fleksibilitet faktisk blir kjøpt til rett pris, slik at det forsvarer investeringene, sa Eriksen.

Flere kjøpere

Robin Andersen, produktansvarlig i Hafslund Flex, etterlyste en mer åpen handelsplattform der flere kjøpere av fleksibilitet kan være aktive. Hafslund Flex har ambisjoner om å være til bredt til stede i alle tilgjengelige markeder for fleksibilitet, både i Statnetts balansemarkeder og i Nodes. Med flere kjøpere blir det mer lønnsomt å være fleksibilitetstilbyder.

- Det bør bli mulig å tilby aggregerte fleksibilitetsporteføljer til flere kjøpere på den samme handelsplattformen. Det kan gi bedre priser og økt lønnsomhet for deltakerne.

I Nodes markedsplass er det i dag vanskelig å frigjøre portefølje til bruk i andre markeder, dersom man oppnår bedre bud der, saAndersen.

Med adgang til parallellhandel vil tjenesteleverandørene få bedre kontroll med egen fleksibilitetsportefølje og muligheter til å optimalisere fortjeneste, ifølge Andersen.

Offensive nettselskaper

Nettselskapene som deltok på Stormøtet, ønsker å bidra til å løfte opp handelsvolumene i prosjekt Euroflex. De ønsker å teste ut fleksibilitetskjøp som et verktøy i nettplanlegg og drift, og vil bli flinkere til å beregne alternativkostnad til å kjøpe fleksibilitet.

Men for å sikre driften på den måten, er nettselskapene er avhengige av å få visshet for at det fins langsiktige fleksibilitetsreserver i bunn som kan aktiveres ved behov.

- Det blir litt som høna og egget; hva kommer først, tilbudet eller etterspørselen? kommenterte en representant for nettselskapene.

Publisert:
02
February
,
2024