Det var stor oppslutning og høyt engasjement da deltakerne i prosjekt Euroflex kom sammen for første gang på Popsenteret i Oslo tirsdag 19. mars.

Vellykket avspark for Euroflex

Alle de viktigste spillerne var på banen da avsparket gikk for Euroflex i Oslo

Seks nettselskaper, deriblant noen av landets største, Statnett og reguleringsmyndigheten RME var godt representert på kickoff på Popsenteret i Oslo tirsdag 19. mars. Det var også leverandører av handelsplattform og teknologi. Viktigste temaer var organisering, målsetting og gjennomføring av Euroflex.

Rune Hogga, daglig leder i Å Energi Fleksibilitet, betegner møtet som en milepæl i arbeidet med å få på plass et marked forfleksibilitetshandel i kraftnettet.

- Det er første gangen noen av landets største nettselskaper sitter sammen med RME og Statnett og diskuterer felles løsninger for å utnytteledig kapasitet i nettet og videreutvikle det norske kraftsystemet. Gjennom Euroflex har vi skapt et unikt forum, sier Hogga.

Pangstart

1. oktober går startskuddet for neste handelsperiode for lokal fleksibilitet. Både Elvia og Glitre Nett har besluttet å åpne hele sine konsesjonsområder for handel. De representerer alene et tilgjengelig marked på over 1,2 millioner strømkunder. De fem andre nettselskapene BKK, Tensio, Linja, Fagne og Norgesnett forbereder seg også på teste ut kjøp av forbrukerfleksibilitet for å løse flaskehalser i egne nett. 25 fleksibilitetstilbydere i form av strømselskaper og teknologileverandører er med som tilbydere av fleksibilitet til netteiere.

- Vi satser på en skikkelig pangstart, der vi raskt kommer opp i store handelsvolumer. Det er viktig nettselskapene bidrar til godetterspørsel og attraktive priser i markedet. Lange handelsperioder og korte avbrekk skal sikre kontinuitet i handelen, sier prosjektleder Hege Dyngvold.

Men ifølge Dyngvold det er mye som må på plass i løpet av prosjektperioden.

- Vi trenger et felles fleksibilitetsregister fortilgjengelige ressurser, nettkoder og tekniske løsninger for å kople sammen aktørene i markedet. Potensielle løsning for registrering av baseline må på plass slik at tilbydere sikres korrekt oppgjør for levert fleksibilitet til netteier. Vi har etablert arbeidsgrupper som jobber blant annet med de ulike områdene sier Dyngvold.

Engasjement

Rune Hogga er godt fornøyd med det som ble oppnådd på kick-off.

- Det er artig å observere det store engasjementet blant deltakerne. Det er nå en felles forståelse av at vi er nødt til å ta i bruk den ledige kapasiteten som finnes i kraftnettet, for å realisere det grønne skiftet. Vi har tatt skrittet fra småskala testing av en plattform for kommersiell fleksibilitetshandel gjennom Norflex-piloten til storskala handel i Euroflex. Neste skritt blir å ha en fungerende markedsplass i drift. Målet er spikret; om tre år skal det være «business as usual», sier Hogga.

Publisert:
03
March
,
2024